top of page
plan

Bouwkundige keuring

TalentMakelaardij werkt samen met Homekeur, de specialist op het gebied van een bouwkundige keuring. Samen zorgen wij er voor dat jij betaald naar de waarde van uw toekomstige woning!

Wat is een bouwkundige keuring?

Wanneer u een woning koopt, heeft u een bouwkundige keuring nodig om de bouwtechnische staat vast te stellen. U wilt ten slotte weten wat voor kosten u in de toekomst kunt verwachten.

Een bouwkundig rapport geeft u meer zekerheid over de kosten van herstelwerkzaamheden die nodig zijn om het huis weer in goede staat te krijgen. Bovendien weet u dankzij een bouwkundige keuring precies hoe het gesteld is met de staat van de woning. U krijgt een duidelijk inzicht in de onderdelen die al dan niet aan vervanging toe zijn.

De naam zegt het al: tijdens de bouwkundige keuring wordt een visuele inspectie van de woning uitgevoerd. Van de belangrijkste bouwkundige onderdelen wordt bepaald in welke conditie deze verkeren en vastgelegd in het rapport.

Na de bouwkundige keuring ontvangt u het bouwkundig rapport met de bevindingen; inclusief foto’s, een kostenindicatie van achterstallig onderhoud en een indicatie van de kosten van onderhoud voor de komende jaren.

Werkwijze

Onze businesspartner Homekeur zijn met meer dan 20 jaar ervaring, en een gemiddelde klantwaardering van 9+, dé partner die je zoekt voor het laten opstellen van een bouwkundig rapport.

Onze inspecteurs voeren de keuring bij voorkeur uit in jouw aanwezigheid. Op die manier krijg je direct al een indruk van de conditie van bovengenoemde zaken waarop gelet wordt tijdens de bouwtechnische keuring. Het uiteindelijke bouwkundig rapport geeft je vervolgens nog veel meer inzicht in de bouwtechnische staat van je nieuwe woning. 

Een bouwkundige inspectie is louter visueel en niet-destructief. De inspectie is geen asbestinventarisatie, indien onze inspecteur tijdens het onderzoek per ongeluk asbest aantreft, dan zal dit natuurlijk wel vermeld worden in het bouwtechnisch rapport.

Homekeur kan je zelf ook van alles over de keuring vertellen. Bekijk de video's hieronder voor meer informatie over de werkwijze!

Bouwkundige inspectie van bijgebouw / schuur bij de woning - Homekeur
02:30

Bouwkundige inspectie van bijgebouw / schuur bij de woning - Homekeur

Veel woningen hebben ook een bijgebouw of schuur aan de woning. Deze nemen we natuurlijk mee tijdens de bouwkundige keuring. Inspecteur Chris valt direct het asbestverdachte plaatmateriaal op. Dit zit in het dak en in de dakgoten. Interessant is dat er zelfs een rioleringsbuis is doormidden gezaagd en gebruikt als schoorsteen, wat wijst op creatief hergebruik maar tegelijkertijd zorgelijk is vanwege de asbestverdenking. Het bijgebouw heeft duidelijk onderhoud nodig, is vervuild en het schilderwerk zou een opknapbeurt kunnen gebruiken. Binnen in het bijgebouw ziet Chris dat, naast het asbestverdachte dakbeschot, er sprake is van ernstige vochtproblemen en houtrot. Hij merkt op dat de riolering vanuit de woning naar dit bijgebouw loopt en dat er mogelijk lekkages zijn die bijdragen aan het vochtprobleem. Vooral de muurplaat is volledig verrot, en er zijn talloze gaatjes van houtworm te zien in de houten delen. Hij wijst op de ernst van de houtwormbesmetting door te suggereren dat het hout zo zwak is dat je er gemakkelijk doorheen zou kunnen drukken of slaan. Chris concludeert dat er voor dit bijgebouw een aanzienlijke renovatie nodig is, waarbij meerdere onderdelen vervangen moeten worden, vooral met betrekking tot de wanden en muren. De enige positieve noot lijkt de betonnen basis te zijn, waarop eventueel opnieuw gebouwd kan worden. Al met al, illustreert hij een beeld van een bijgebouw dat een uitgebreide renovatie nodig heeft, met speciale aandacht voor de verwijdering van asbestverdacht materiaal en het behandelen van ernstige houtworm- en vochtproblemen. Wilt u een bouwkundige inspectie laten uitvoeren en bent u benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk dan onze andere video's! Onze inspecteurs komen graag bij u langs en maken een uitgebreide rapportage! Deze heeft u de volgende werkdag al in uw mailbox. Heeft u een woning gekocht en wilt u weten wat de technische en bouwkundige staat is van het bijgebouw? Laat dan door Homekeur een onafhankelijk en betrouwbare bouwkundige keuring uitvoeren. Via onze site kunt u die eenvoudig aanvragen: https://www.homekeur.nl Volg ons ook online op: ► https://www.facebook.com/homekeur ► https://www.linkedin.com/company/homekeur/ ► https://www.instagram.com/homekeur/ ► https://www.tiktok.com/@homekeur.b.v
Kosten

De kosten voor een bouwtechnische keuring zijn afhankelijk van de grootte van uw nieuwe woning. Voor woningen tot 1000 m3 inhoud voert Homekeur al voor €369,00 inclusief btw een uitgebreide bouwtechnische keuring uit. 

Zijn de kosten aftrekbaar? 

De kosten die je betaalt voor het laten maken van een bouwkundig rapport zijn in veel gevallen aftrekbaar in je belastingaangifte, mits deze samenhangen met het afsluiten van de hypotheek vanwege een aankoop, verbetering of onderhoud van de woning.

 • Wat is een bouwkundig rapport
  In een bouwkundig rapport vindt u een omschrijving van de bouwtechnische staat van uw woning. Alle belangrijke punten voor de waarde en technische staat van uw woning worden omschreven. Denk aan zaken als funderingen, balkconstructies, isolatie, centrale verwarming, vocht, betonrot, enzovoorts. Deze informatie is cruciaal bij de koop of verkoop van een woning en kan bepalend zijn voor het bod dat u op een woning gaat uitbrengen. Een bouwkundig rapport komt voort uit een zogeheten bouwtechnische keuring.
 • Bouwkundig rapport vs bouwkundig onderzoek
  Er worden veel termen gebruikt om een bouwkundig onderzoek of bouwkundig rapport te beschrijven. Denk aan: bouwtechnische keuring, bouwkundige keuring, bouwkundig onderzoek, bouwkundig rapport. Feitelijk komen alle termen op hetzelfde neer. Echter, een bouwkundig rapport is de rapportage die voortkomt uit een bouwkundig onderzoek of bouwtechnische keuring. Een onderzoek / keuring resulteert dus altijd in een rapport en een rapport komt altijd voort uit een onderzoek / keuring.
 • Eerst bieden of eerst een bouwkundig rapport laten opstellen?
  Voor het bieden op een woning doe je er verstandig aan om een bouwkundig rapport te laten maken. Je kunt de gegevens uit het rapport opvragen en gebruiken bij onder meer onderhandelingen over de vraagprijs. Uit een bouwkundig rapport blijkt namelijk of en welke gebreken er zijn. Een openingsbod uitbrengen op een woning of pand kun je doen wanneer je wil. Als je echter geen risico wilt lopen, dan laat je een bouwkundig rapport maken vóór het bieden. Aan de hand hiervan kun je beslissen of je inderdaad wilt doorgaan, maar ook dat je niet teveel betaalt voor vastgoed. Een huis of pand kopen waar nog heel veel aan gedaan moet worden, is minder aantrekkelijk. Je bepaalt of je deze kosten wilt betalen door bijvoorbeeld een lagere prijs te bieden. In de hectische huizenmarkt wordt tegenwoordig vaak direct een bod uitgebracht, maar zijn nog steeds ontbindende voorwaarden van kracht. Altijd heb je als koper enkele dagen bedenktijd. In die bedenktijd kun je de bouwkundige keuring alsnog laten uitvoeren.
 • Wat wordt gecontroleerd bij een bouwtechnische keuring?
  Een inspecteur gebruikt geavanceerde software om alles na te lopen, notities te maken en foto’s te maken. Onze inspecteurs hebben daarbij ook jarenlange ervaring én zijn bekend met de gestelde eisen. Tijdens de bouwkundige inspectie van uw huis wordt een uitgebreide lijst met elementen door de inspecteur geïnspecteerd en afgewerkt. Daarbij wordt de woning van boven op het dak tot onder in de kruipruimte volledig gecontroleerd. Bij bouwtechnische keuringen door Homekeur gaat het om een beoordeling van de volgende elementen: - Informatie eigenaar, zoals asbest, VvE, ongedierte, technische installaties - Constructie, denk hierbij aan de kapconstructie en het dakbeschot - Trappen, hekwerken en balustrades in de woning - Conditie van een eventuele dakkapel, kozijn, lood, maar ook dakramen - Alle sanitaire groepen zoals badkamer, keuken en toilet - Staat en toestand van de vloeren, wanden en plafonds in de woning - Alles met betrekking tot de installaties (water, gas, elektra etc.) - Brandveiligheid en ventilatie in het huis - Kruipruimte, vloerbalken en fundering - Daken, dakpannen, dakbedekking, schoorstenen en overige dakafwerking - Goten, overstekken en hemelwaterafvoeren - Gevels, metselwerk, gevelbekleding en lateien - Kozijnen, schilderwerk, beglazing en raamdorpelstenen - Schilderwerk buiten de woning - Aanbouw met alles wat daaraan is verbonden, zoals dak, kozijn, gevel etc. - Bijgebouwen, opstal, garage, buitentrappen, tuin en overige - Een kostenraming met directe kosten, termijnkosten en verbeterkosten
 • Hoe lang duurt een bouwkundige keuring?
  Gemiddeld duurt een bouwtechnische keuring ongeveer een uur. Homekeur werkt niet op de klok en zal uiteraard de woning grondig inspecteren en zorgen dat alle hierboven genoemde punten zijn gecontroleerd, ook al is daar meer tijd voor nodig.
Nog vragen? 
bottom of page